lördag 14 januari 2012

Dag 22-33

I går kväll blev jag bjuden på "avskedsmiddag" hos en god vän. Synnerligen trevligt så här i alla sista minuten-bestyr! Fantastiskt gott var det också.

Puerto Madryn
Resan fortsätter söderut. Härnäst följer några veckor på olika platser i det väldiga området som kallas Patagonien, det vill säga den sydligaste delen av Sydamerika som avgränsas av Stilla Havet, Atlanten och Pampas. Dramatiska kuster, enorma trädlösa högplatåer, stora sjöar och Anderna tillhör landskapsbilden här. Har hört människor som formligen älskar det stora ödsliga och andra som blir deppade och vill därifrån. Blir intressant att se om jag tillhör den kategori som jag tror att jag gör… (Gissa vilken!)
Första anhalt blir Puerto Madryn, som inte är ödsligt utan en ganska stor stad vid kusten. Den ligger bra till för att ta sig till platser där man kan se pingviner, späckhuggare, bardvalar och andra valar, sjölejon och sjöelefanter. Valdeshalvön som ligger längs kusten är ett viktigt naturreservat och världsarv. Det är bland annat den enda plats på fastlandet där sjöelefanter parar sig, föder sina ungar och ömsar.

Eldslandet
Vi fortsätter söderut till Eldslandet där vi stannar i Ushuaia, världens sydligaste stad. Härifrån kan man till exempel ta en båttur på Beaglekanalen, sundet mellan Eldslandet och några öar, där Charles Darwin åkte på 1830-talet, och fick en massa intryck som bidrog till hans utvecklingsteori.
Vädret är synnerligen föränderligt här nere. Två världshav möts och vi är ganska långt söderut, ungefär lika långt från sydpolen som Skåne är från Nordpolen. Av någon anledning är ju området runt sydpolen mycket kallare än området runt Nordpolen. Regn eller snö kan växla med varma sköna vindar, som lika snabbt kan övergå i kalla stormbyar från Antarktis. Landskapet lär inbjuda till vandringar och staden lär ha ett trevligt publiv. Det låter helt okej!

Torres del Paine
Sedan åker vi in i södra Chile och nationalparken Torres del Paine. När vi kommer dit har resan pågått precis en månad. Den här delen av Anderna sägs vara den allra mest spektakulära delen av bergskedjan. Här blir det några dagar med vandringar, toppturer och fantastiska vyer. Här kan man få se condorer och pumor, rävar och många fåglar. Jag har för övrigt hört att vägarna är väldigt dåliga i området. Blir intressant!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar