måndag 5 mars 2012

Chile

Det är onsdag den 29 februari idag och vi passerade gränsen till Chile mitt på dagen. Att åka in i Chile är en grannlaga historia. De tillåter inte att man har med sig några förska frukter, grönskater, frön eller något annat från växtriket. Inte heller får man föra in kött eller fisk i någon form, och inga mjölkprodukter. Dessutom får man inte ha med sig honung eller något hantverk som är tillverkat av något organiskt.

För att försäkra sig om att man inte har något sådant i bagaget använder de hundar som nosar igenom hela fordonet. Vid gränsen som vi passerade idag var det två vackra golden retreiver

Skulle de hitta något så kan det ta timmar av tjafs och böter innan man får köra vidare. I bästa fall slänger de det bara.

Marco hade informerat mycket och tydligt om detta både förra gången vi åkte in i Chile, och nu. Och kors i taket, det gick bra och vi passerade gränsen på endast ungefär en och en halv timma. Förra årets grupp hade blivit där i sex timmar.

Skog och grönt
Den del av anderna där vi körde in i Chile är relativt flack och inte särskilt spektakulär. Det var tur för mig för jag somnade efter gränsen och sov som ett barn i ett par timmar. Jag missade alltså inga häftiga fjäll, men när jag vaknade körde vi genom ett helt annat landskap än tidigare. Här är mycket grönt och bördigt. Stora delar av marken är täckt av tät skog, mest lövträd. Vi passerar små samhällen och städer och det är inte alls ödsligt längre som det var i Patagonien.

För den skull inte sagt att saker och ting är som hemma. Vi kör på motorväg och nyss mötte vi en man med sina två tjurar, sammanbundna med ett träok.

Planen för idag var en bushcamp, men eftersom det gick så snabbt vid gränsen, kommer vi antagligen att hinna fram till Pucón redan i kväll. Det innebär att det blir fyra hela dagar där med möjligheter till olika aktiviteter. Glaciärvandring och varma källor lockar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar